Anne Stokkebæk
Autoriseret psykolog

Print
Træthed

I denne artikel (3 sider) kan du læse om træthed.

Vi oplever alle dagligt træthed. Når vi har været vågne et vist tidsrum, typisk 16-17 timer, og har brugt os selv kropsligt og mentalt, bliver vi trætte og får behov for at sove.

Generelt betragtet styrer disse to faktorer bl.a. hvor træt man er: Den første er, hvor længe man har været vågen. Jo længere tid du har været vågen, jo større er trætheden og behovet for at sove. Den anden faktor er døgnets rytme. Vi er indrettet sådan, at vi er mere trætte, når det er mørkt.

Træthed kan opleves som en dyne, en tåge, der sænker sig over krop og sind.

Træthed kan føles ganske behagelig, når vi har været på og aktive længe og derfor trænger til at sove, og ved at vi kan. Det er den gode, naturlige træthed efter den gode sunde søvn.

Træthed kan også opleves ubehageligt. Den kan være meget overvældende og næsten gøre ondt. Ubehaget i forbindelse med træthed ses tydeligt hos børn, som kan blive urolige og ude af balance, når de er trætte. Det samme gælder faktisk for voksne om end de ofte har lettere ved at regulere uroen og ubalancen afstedkommet af trætheden.

Depression og stress fører ofte en ubehagelig træthed med sig. Man er fysisk og mentalt udmattet og udkørt, også selvom man næsten ikke har foretaget sig noget. Det er en træthed, der fylder og påvirker humøret, engagementet og ens generelle funktion. Særligt om morgenen kan trætheden være stor, og det kan være svært, undertiden uoverstigeligt, at komme ud af sengen og tage hul på dagen.

Depression fører desværre også søvnproblemer med sig. At være meget træt og ikke at være i stand til at sove, er dybt frustrerende og lidelsesfuldt, og forstærker depressionen. Det er en ond cirkel.

Typiske årsager til træthed

Helt grundlæggende skyldes træthed som nævnt, at man har været på og aktiv længe, og derfor trænger til at sove.

Men træthed kan også skyldes andre ting:

 • Som nævnt psykiske tilstande som stress og depression
 • Udfordringer og krav, som man har svært ved at honorere
 • Ensomhed og isolation
 • Kedsomhed
 • Utilfredshed og frustration
 • Passivitet
 • Ting man ikke har lyst til at gøre
 • Afmagt
 • Problemer med at indfri egne og andre forventninger
 • At man går og skjuler sig selv, og sætter en facade på
 • At man fortrænger og benægter vigtige problemer i sit liv

 

Træthed er desuden næsten også altid et af symptomerne på fysisk sygdom. Fra forkølelse, influenza og infektioner, til kronisk sygdom, skader på kroppen, fx brud, til forskellige alvorlige sygdomme som cancer og hjertelidelse og blodpropper. Trætheden og udmattelsen kan undertiden være det mest generende ved at være syg.

Hvis man føler sig træt over en længere periode, uden at vide hvorfor, er det vigtigt at tale med sin læge om det med henblik på at få udredt årsagerne til trætheden.

Træthed påvirker dig

Træthed kan påvirke dig på mange måder. Den kan få dig til at føle dig, som om du er ved siden af dig selv, eller ligesom befinder dig inde i en osteklokke.

Træthed kan gøre dig mere irritabel. Lunten bliver ganske enkelt kortere, når man er træt.

Træthed kan også gøre dig mere modløs, bekymret og sårbar og kan betyde, at du hurtigt giver op over for udfordringer.

Træthed kan gøre det vanskeligt for dig at koncentrere dig og at huske. Dit overblik og din generelle funktion samt din præstation påvirkes også af træthed.

Træthed kan forhindre dig i gøremål, aktiviteter og planer, eller gøre dem tunge og besværlige.

Træthed påvirker også din åbenhed og engagement. Typisk betyder træthed, at du trækker dig og beskytter dig mod kontakt med andre mennesker, mod krav og udfordringer.

Træthed kan forstærke alle problemer. Når man er træt, har man mindre energi at stå i mod med, og man er derfor mindre i stand til at klare udfordringerne.

Træthed og onde cirkler

Når trætheden knytter sig til søvnproblemer og psykiske problemer, må du arbejde med søvnproblemerne og de psykiske problemer for at bryde trætheden.

Træthed fører ofte onde cirkler med sig, som kan forstærke trætheden.

Der er mange mulige onde cirkler. Bl.a. disse:

 • Når du er træt, vil du typisk trække dig mere fra omgivelserne. Og når du trækker dig fra omgivelserne, afskærer du dig samtidigt fra oplevelser, der kan give dig energi og overskud, og du bliver mere træt.
 • Når du er træt, er du tilbøjelig til at udsætte gøremål. Udsættelserne kan vokse dig over hovedet, give dig dårlig samvittighed, og samtidig gøre dig mere træt.
 • Når du er træt, er du tilbøjelig til at undlade at bruge din krop. Og fysisk passivitet, gør dig mere træt.

 

At bryde træthedens onde cirkler

Hvis du oplever, at din træthed får dig ind i nogle onde cirkler, der både forstærker din træthed, og giver dig andre problemer oveni, kan du arbejde bevidst med at bryde eller løsne op for de onde cirkler.

For at bryde cirklerne kan det være nødvendigt at gøre noget på trods af trætheden. Det kan fx være:

 • At indkredse, tale om og forholde dig til det, der gør dig træt.
 • At lave noget du kan lide, og dermed får energi af.
 • At få noget fra hånden, noget du måske har udskudt længe.
 • At få afklaring på nogle forhold, fx omkring nogle vigtige relationer, økonomi, problemer på arbejdet m.m.
 • At bruge din krop.
 • At afspænde og meditere.
 • At arbejde med din ”søvnhygiejne”. (Se artiklen om søvn) og søvnråd.

 

Brug dine erfaringer med, hvordan og hvorfra du ofte kan hente energi.

Hvis din træthed skyldes depression, stress, angst, sorg eller fysisk sygdom, herunder den proces, hvor man skal komme sig efter fysisk sygdom og behandling og indgreb, fx operation, vil en del af den stadig være der, selvom du forsøger at reducere den på forskellige måder.

Træthed er som nævnt et symptom ved næsten al lidelse og sygdom, fysisk som psykisk, og din opgave er derfor også at forsøge at acceptere den, og tage hensyn til den.

Anne Stokkebæk, august, 2022.

 

Autoriseret psykolog Anne Stokkebæk

Tlf.: 41 59 98 09
E-mail: anne.stokkebaek@gmail.com

Se også min parterapihjemmeside