Anne Stokkebæk
Autoriseret psykolog
I denne artikel (5 sider) kan du læse om gruppeterapi. Du kan bl.a. læse om, hvad gruppeterapi er. Om hvordan gruppeterapien foregår, hvorfor en gruppe er velegnet til terapi, og hvad du kan arbejde med i en terapigruppe.
Hvis du efter at have læst artiklen har fået lyst til at høre mere om gruppeterapi, er du velkommen til at kontakte mig og høre nærmere om gruppeterapi, samt om ugedag og dato for opstart af ny gruppe.
Hvad er gruppeterapi?
Gruppeterapi er en gruppe af mennesker, der er samlet for at arbejde med sig selv.
Formålet med gruppeterapi er, ligesom med al anden terapi, at lære sig selv bedre at kende psykologisk set. For at få det bedre med sig selv og andre.
Hvordan foregår gruppeterapien?
Min opgave som gruppens terapeut er at skabe en tryg og seriøs ramme for gruppedeltagernes arbejde.
Hvad kan man arbejde med i en terapigruppe?
Mange problemer egner sig rigtigt godt til at tale om og arbejde med i en terapigruppe. Bl.a.:
Et levende laboratorium
Metaforisk beskrevet kan du betragte en terapigruppe som et slags “levende laboratorium”. Et laboratorium, hvor du gennem din deltagelse i gruppen, arbejder mod ny og større forståelse af dig selv, af dine forhold til andre mennesker og de vanskeligheder og udfordringer, som du oplever i din tilværelse. Og hvor du kan eksperimentere med nye måder at tænke, føle og handle på.
Hvorfor gruppeterapi?
Mennesker er sociale væsener. Vi lever blandt hinanden, og vi er dybt forbundne med og afhængige af hinanden. I en terapigruppe er ”de andre” til stede, og gruppeterapi minder derfor på mange måder om livet udenfor terapien. Det gør den særligt velegnet til at arbejde med sig selv og sit forhold til andre, og de problemer man møder i sin tilværelse.
”Mennesket i en gruppe er som en fisk i vand”. Sådan skrev psykiateren S. Foulkes, som anses for gruppeterapiens grundlægger.
En gruppe er en velkendt kontekst for mennesker. Vi indgår livet igennem i mange forskellige grupper.
Gennem tiderne har mennesker sat sig sammen i grupper og fortalt om problemer og vanskeligheder samt lyttet og forholdt sig til hinanden. Der ligger altid gode udviklingsmuligheder i at tale med andre, der også udfordres af forskellige problemer og vanskeligheder. At lytte til hinanden, støtte hinanden, konfrontere hinanden, spejle sig i hinanden osv.
Vi er både ens og forskellige
Der er mange ligheder mellem mennesker. Vi kæmper i virkeligheden alle sammen mere eller mindre med ovennævnte udfordringer og problemer. Men der er også mange forskelle på os. Vi har forskellige udfordringer, som vi især slås med. Vi har forskellige bagage med os, forskellige sårbarheder. Vi er alle forskellige personligheder med forskellige måder at tænke om og håndtere udfordringer og belastninger.
Både forskellene og lighederne mellem deltagerne i en terapigruppe er vigtige drivkræfter i en terapigruppe.
Usikker overfor gruppeterapi?
Det er helt almindeligt at være usikker overfor gruppeterapi: På den ene side lyder det meningsfuldt og spændende at arbejde med sig selv sammen med andre i en gruppe. På den anden side, har de fleste også en vis skepsis overfor gruppeterapi: Hvad er gruppeterapi for noget? Hvem er de andre? Hvad får man ud af at høre på andre? Vil man blive for påvirket af de andres problemer? Vil man være den, der har det sværest? Vil man glemme sig selv og fokusere på de andre og på deres problemer? osv. osv.
Du er velkommen til uforpligtende at kontakte mig for at vende dine overvejelser og eventuelle usikkerhed overfor gruppeterapi.
Gruppeterapi er meningsfuldt og udviklende
Trods overstående bekymringer, er det almindelig, at man hurtigt oplever, at en terapigruppe er et godt og velegnet sted til at arbejde med sig selv. Og at en gruppe på mange måder vores ”rette element”, som rummer mange muligheder.
I en terapigruppe kan du bl.a:
Alt sammen under professionelle rammer, hvor jeg som gruppens terapeut sørger for at skabe et trygt miljø med gode muligheder for refleksion og udvikling.
Regler for gruppeterapien
For at skabe de bedste betingelser for arbejdet i gruppeterapien er der disse regler:
Forsamtale
Før gruppens start skal du til en forsamtale hos mig. Her taler vi om, hvad du især gerne vil arbejde med i gruppen. Vi taler også om dine erfaringer med at være i forskellige grupper (din familie, skoleklasser, arbejdsgrupper, vennegrupper). Især taler vi om, at arbejde med sig selv i en gruppe, og om hvordan du får mest ud af gruppeterapien.
Et gruppeforløb omfatter som nævnt 12 gange 1½ times gruppeterapi og 1 time gruppeforberedende forsamtale. I alt 20 time.
Den endelige tilmelding til gruppeforløbet sker ved betaling af hele honoraret. Tilmeldingen er bindende, og honoreret gives ikke retur.
Mine erfaringer og kvalifikationer som gruppeterapeut
Anne Stokkebæk, januar, 2022.
Autoriseret psykolog Anne Stokkebæk
Tlf.: 41 59 98 09
E-mail: anne.stokkebaek@gmail.com
Se også min parterapihjemmeside